Житловий будинок, 1952—57

Червоноармійська, 67
Історична довідка:

Шестиповерховий з виділеною розкріповкою семиповерховою баштовою частиною, цегляний, у плані Г-подібний. Складається з шести секцій, в яких запроектовано дво- та трикімнатні квартири. Вирішений у формах радянського ретроспективізму.

В об'ємно-просторовому рішенні основний композиційний акцент зроблено на вирішенні наріжжя будівлі — баштоподібного об'єму, увінчаного восьмигранною ротондою зі шпилем. Бічні фасади триярусні, виконані в лицьовій цеглі. Перший поверх трактується як цокольний, облицьований грубоколотим сірим гранітом. Основним художнім засобом вирішення верхніх поверхів є об'єднані по вертикалі в єдину композицію лоджії третього—п'ятого поверхів. Виразність образу доповнюють карнизи, гурти, сандрики з бетону в темно-теракотовому кольорі, які контрастують із світлим тоном лицьової цегли. У вирішенні всіх елементів і архітектурних деталей використано засоби ордерної архітектури.
Будинок — зразок розв'язання архітекторами 1950-х рр. містобудівних завдань з урахуванням особливостей навколишньої забудови [1968].

 

Охоронний номер
497-Кв
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ МКТ від 15.04.2008
№ 424/1/16-08

Тип пам'ятки
Пам'ятка містобудування, Пам’ятка архітектури
Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Великі вивіски комерційних установ
Текстовий опис стану пам'ятки

Шкляні балконі та велікі вивіски на першому поверсі. Забудова арок (з арки зроблено балкон-лоджію)

Відповідальний волонтер
Кабакова
Дата створення
28.06.2013