Костянтинівська

Костянтинівська вулиця — вулиця в Подільському районі міста Києва, місцевість Поділ. Пролягає від Контрактової площі до Заводської вулиці.

Вулиця відома з 1837 року, вела від Контрактової площі на Оболонські луки та сполучалась зі шляхом на Вишгород (див. Кирилівська вулиця).

Від Контрактової пл. до вул. Заводської. Одна з найдавніших вулиць міста. Перша відома назва — Царекостянтинівська, від церкви Константина і Єлени 18ст., що містилася на розі вулиць Костянтинівської і Фрунзе (частково зруйнована у 1930-і рр.). З 30-х рр.18 ст.— Кирилівська вул. (як шлях до Кирилівського монастиря), з 1869 - сучасна назва. 1926—58 мала назву вул. Шолом-Алейхема. Трасована на поч. 19 ст. у зв'язку з переплануванням Подолу після пожежі 1811. Частково замінила, а також дублювала Кирилівську вул. (пізніше — вул. Фрунзе), що раніше була безпосередньо зв'язана з Контрактовою пл. Відповідно до плану арх. В. Гесте, реалізованого арх. А. Меленським, забудова здійснювалася по червоних лініях кварталів одно-, двоповерховими будинками, розміщеними на прямокутних ділянках. У кін. 19 — на поч. 20 ст. на зміну малоповерховим будинкам приходять три-, п'ятиповерхові, периметрально розташовані вздовж кварталів. Найдавніший будинок на вулиці, який зберігся під час перепланування Подолу,— т. зв. будинок Петра І, зведений на межі 17—18 ст. у стилі українського бароко (№ 6/8). На початку вулиці (у районі Контрактової пл.) домінує будинок колишньої духовної семінарії (№ 5), вирішений у формах пізнього класицизму. Близькими до нього за стилем і масштабом є житлові будинки № 2/1, 7, 11/13, будинок колишнього повітового училища (№ 9). Перехідний період від класицизму до еклектизму позначився на малоповерхових житлових будинках серед. 19 ст.— № 18, 21/12, декор яких значною мірою вже вільний від класицистичних канонів. Цікавими об'єктами кін. 19 — поч. 20 ст. є житлові будинки № 16 (цегляний стиль), № 19 (еклектизм), № 1/2 і № 24 (модерн) та ін. Стиль конструктивізму представлений кінотеатром «Жовтень» (1930-і рр., арх. В. Риков). На відміну від інших трас Подолу, що зберегли висотний масштаб, близький до пізньосередньовічного, Костянтинівська вул. з великою кількістю чотири-, п'ятиповерхових будинків має просторові характеристики, властиві вулицям капіталістичного періоду.
На вулиці розташовано кілька відомих пам’яток історії. Серед них — будинок № 6/8, пов'язаний з історією київського магістрату, що потребує подальшого вивчення. У цьому будинку на поч. 19 ст. протягом кількох років утримувався як божевільний композитор, скрипаль, диригент А. Ведель; з кін. 19 ст. до 1917 містився відомий благодійний заклад — Олександрівський дитячий притулок; пізніше проживав засновник київської терапевтичної школи Ф. Яновський. На Костянтинівській вул., 5 майже 90 років діяла духовна семінарія, яка підготувала не одне покоління священиків, філософів, словесників, уславлених представників національної культури. В їх числі — композитор і співак С. Гулак-Артемовський, письменник І. Нечуй-Левицький, композитор, диригент К. Стеценко та ін.
Садиба № 9/6 — повітового дворянського училища — також пов'язана з діяльністю видатних діячів української культури, які створили тут і підтримували першу недільну школу. Серед них — Т. Шевченко, М. Драгоманов, Я. Бекман, М. Муравський, М. Пирогов, П. Павлов та ін. У будинку № 20 у період Великої Вітчизняної війни діяла друкарня підпільної партійної організації «Смерть німецьким окупантам». Історико-культурна значущість вулиці визначила її як комплексну пам'ятку. 

Фотогалерея

22 Житловий будинок

Костянтинівська 22

34 Житловий будинок

Костянтинівська 34

24 Будинок житловий

Костянтинівська вул. 24

25 Будинок житловий

Костянтинівська вул. 25

27-б Флігель

Костянтинівська вул. 27-б

32 Будинок прибутковий

Костянтинівська вул. 32

32-б Флігель житловий

Костянтинівська вул. 32-Б

37 Будинок єврейської школи "Перша Талмуд Тора"

Костянтинівська вул. 37

Житловий будинок, поч. 20

Костянтинівська, 1/2

15/8 Житловий будинок

Костянтинівська, 15/8

Житловий будинок, 1899

Костянтинівська, 16

Житловий будинок, 1898, 1913

Костянтинівська, 19

Житловий будинок, 1858

Костянтинівська, 21/12

Житловий будинок, 1897

Костянтинівська, 23/15

4 Житловий будинок

Костянтинівська,4