113а Будинок прибутковий, поч. ХХ ст.

Саксаганського, 113-а
Історична довідка:

Наявний будинок первісно являв жит­лову секцію з двома квартирами на поверсі. За радянських часів проведено капітальний ремонт з перетворенням секції на чотириквартирну. Чотириповерховий з підвалом (з тилу частину підвалу виділено приямком), цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний.

Перекриття пласкі, дах дво­схилий, з бляшаним покриттям. Оздоблений у стилі історизм, з рисами т. зв. київського ренесансу. Компози­ція головного фасаду майже симетрич­на, центральну вісь підкреслено атти­ком зі здвоєною люкарною та лучко­вим фронтончиком. Флангові осі завершуються аттиками з меандровим орна­ментом. На рівні третього і четвертого поверхів обабіч вікон на центральній осі - здвоєні тричвертєві колони, на флангових осях - одинарні колони з капітелями композитного ордера (ка­пітелі частково втрачені).

Під п'єдеста­лами здвоєних колон вміщено фігурні кронштейни, нижче - рустовані ло­патки. Над фризом з цегляним чарун­ковим орнаментом викладено пореб­рик. Арковий портал центрального вхо­ду фланковано тричвертєвими ко­ринфськими колонами, опоряджено ліпленим рослинним орнаментом; замковий камінь арки зроблено у вигляді лев'ячої маски (подібно до замкового каменю нині закладеної арки в'їзду до садиби).

Пам'ятка - зразок житлової забудови у рисах неоренесансу.

Дата побудови
поч. ХХ ст.
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Головного управління охорони культурної спадщини від 25.09.2006 № 53 - архітектура

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Прибудови, Великі вивіски комерційних установ, Над під'їздом на рівні 2-го поверху - сітка, граффіті
Текстовий опис стану пам'ятки

Будинок в цілому в більш мнш нормальному стані, але фасад потребує негайного ремонту, помітні руйнцвання штукатурки та елементів декору.

Відповідальний волонтер
Щегельська Людмила
Дата створення
20.06.2013