109 Будинок житловий, ХІХ - поч. XX ст.

Саксаганського, 109/20
Історична довідка:

Зведено у садибі коза­ка С. Бойка на місці двох дерев'яних одноповерхових будинків 1870-х рр. Використовувався як прибутковий житловий будинок з торговельними приміщеннями. На першому поверсі містилося дев'ять магазинів, верхні по­верхи були житлові, на три квартири з п'яти й шести кімнат на кожному поверсі. Первісне опалення пічне, груби кахляні. Мав парадну та чорну сходові клітки, центральні сходи до рівня другого поверху були мармурові, вище - гранітні. Шахта ліфта розта­шована біля чорних сходів. Інтер'єри кімнат було прикрашено ліпленими плафонами.

Шестиповерховий на головному фа­саді, п'ятиповерховий з цокольним по­верхом з боку подвір'я, з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані пря­мокутний, з двома бічними симетрич­ними ризалітами на тильному фасаді. Вхід у квартири -з боку подвір'я. Планування секційне.

Перекриття в житлових приміщеннях пласкі, в підва­лах склепінчасті. Дах двосхилий, з бляшаним покриттям. Оздоблений у стилі історизм, у формах модернізованої ренесансної архітекту­ри. Композиція головного фасаду аси­метрична двоосьова. Центральну вісь, що відповідає сходовій клітці, виділено подвійною розкріповкою, яка фланко­вана лопатками, декорованими на рівні п'ятого - шостого поверхів нішами з напівколонками, прикрашеними вино­градним листям.

Розкріповку заверше­но трикутним фронтоном з трьома го­рищними віконцями й прямокутними аттиками, декорованими рельєфом ро­слинного характеру. Центр розкріповки виділено одним широким та дво­ма вузькими вікнами, фланковани­ми канелюрованими у верхній частині тричвертєвими колонками.

Такі ж колонки оздоблюють шостий поверх бічної розкріповки. Ліплений декор рівномірно поярусно прикрашає пло­щини фасадів. Під вікнами шостого по­верху проходить фриз, композиція яко­го складається з оточених гірляндами букраній, на рівні п'ятого поверху - фриз з пальмет. Оформлення віконних прорізів різноманітне на кожному поверсі. Широкі вікна третього по­верху - з трикутними сандриками на кронштейнах, вужчі - з замковими каменями. Над вікнами другого по­верху - ніші з рельєфним візерунком у вигляді розкритого віяла. Надвіконні фільонки другого поверху розкріповки оформлено композицією, що склада­ється із зображення античної вази в оточенні пальмет. Завершує будинок трикутний фронтон, у тимпані якого ліплений рослинний орнамент. На чор­них сходах збереглися первісні ґрати, що складаються із сегментів, рисунок яких має вишукану композицію з пря­мих ліній та арабесок, характерних для стилю модерн.

Будівля відіграє важливу містобудівну роль на перетині двох вулиць, є ціка­вим зразком великого прибуткового будинку, у вирішенні фасадів якого по­єднано елементи ренесансної архітек­тури та стилю модерн.

Тепер на першому поверсі магазин.         

Дата побудови
ХІХ - поч. XX ст.
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Управління охорони памяток історії, культури та історичного середовища від 02.04.1998 № 15 - архітектура.

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Великі вивіски комерційних установ, Фасад пофарбовано у різні кольори
Текстовий опис стану пам'ятки

Будинок в поганому стані, на фасаді помітні істотні руйнування стін, а також елементів декору. Є багато порушень: кондиціонери на фасаді, засклені балкони різних форм, занадто великі вивіски комерційних установ, а також декілька варіантів фарби.

Відповідальний волонтер
Щегельська Людмила
Дата створення
20.06.2013