89, Будинок прибутковий; Садиба міська

Саксаганського, 89
Історична довідка:

1900р. він склав ще кілька проектів одно- та двоповерхових цегляних і де­рев'яних флігелів, але не всі з них були реалізовані. 1910 домоволодіння прид­бала М. Бранд і розширила його за ра­хунок придбаної у 1912 ділянки на вул. Жилянській, 84, де групувалися госпо­дарські споруди (не збереглися). Головний будинок (№ 89). На червоній лінії вулиці, в ряді різночасо­вої забудови. Споруда майже не від­різняється від проекту, хоча деякі важ­ливі елементи не збереглися, зокрема, завершення центральної частини бу­динку у вигляді парапету з балясин і шатрової бані зі шпилем, яка була вкрита лусковою бляхою. Чотириповерховий з напівпідвалом, з боку подвір'я п'ятиповерховий за раху­нок невеликого падіння рельєфу в бік вул. Жилянської. Цегляний, тинькований, у плані П-подібний, з розвинени­ми в глибину подвір'я бічними крила­ми. Перекриття пласкі. Дах двосхилий над основним об'ємом, односхилий над дворовими крилами, з бляшаним по­криттям. Має одну секцію з парадними і двома чорними сходами. За первісним плануванням на другому — четвертому поверхах розміщувалися по дві п'яти- кімнатні квартири з коридорним дво­бічним розташуванням кімнат. Служ­бові приміщення квартир (кухню, ван­ну кімнату тощо) було винесено у дво­рові об'єми.

Оздоблений у стилі історизм з елемен­тами неоренесансу. Композиція голов­ного фасаду симетрично-осьова. Вісь симетрії виділена слабо виявленим ри­залітом. На центральній осі розташова­ний головний вхід, який за проектом був доповнений ажурним металевим піддашшям (втрачено). Збереглася ли­ше частина автентичного дверного за­повнення з різьбленням по дереву. Поруч з парадним входом влаштовано проїзд на подвір'я, який первісно закривався ажурними металевими во­ротами авторського рисунка (втрачені). Не збереглися також автентичні ажур­ні ґрати балконів, виконані з гнутого штабового металу, орнамент яких був побудований на поєднанні різнома­нітних волютоподібних арабесок. Вер­тикальне членування фасаду підкрес­лено багатодільним вікном парад­них сходів видовжених пропорцій, що фланкується рустованими лопатками та напівколонами, канелюрованими в нижній частині. Прямокутні вікна тре­тього поверху й вікна з напівциркуль­ними завершеннями четвертого повер­ху розташовані обабіч центрального вікна і також об'єднані по висоті на­півколонами. Насиченість декору на фасаді зростає знизу догори. Вікна чет­вертого поверху завершено профільо­ваними архівольтами й утворюють своєрідний аркатурний ряд, що надає будинку урочистості. Дворовий фасад має стриманий архітектурний декор, змодельований в цеглі.

Флігель (№ 89-б). У глибині садиби, паралельно червоній лінії вулиці. Чотириповерховий, цегляний, пофар­бований, у плані прямокутний. Пере­криття пласкі, дах двосхилий, з бляша­ним покриттям.

Оздоблений також у стилі історизм з елементами неоренесансу. Композиція фасаду симетрично-осьова. Централь­ну частину виділено лопатками. Прямо­кутні віконні прорізи завершуються сандриками. Міжповерховий і вінце­вий карнизи підкреслено орнаменталь­ним рядом зубців. Декор фасаду майже відсутній, що є типовим для споруд другого ряду забудови.

Обидві будівлі — характерні зразки вті­лення творчої манери арх. А.-Ф. Краус- са і являють цінність як елементи цілісної забудови садиби рубежу 19 — 19 ст., сформованої за проектом одного автора.

Тепер на першому поверсі будинку № 89 салон краси «Нефертіті» та мага­зин, у № 89-б офіси.

 



 

 

 

 

 

 

Дата побудови
1899-1900 роки
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Управління охорони пам’яток історії,культури та історичного середовища від 26.10.2001 № 143- архітектура

 

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Прибудови, Великі вивіски комерційних установ, Інше, сітка між першим та другим поверхом
Текстовий опис стану пам'ятки

На адресній табличці вказана адреса Саксаганського 89-а, однак у Реєстрі - 89.

Головна будівля у хорошому стані, флігель доволі занедбаний.

Відповідальний волонтер
Олена Оксенич
Дата створення
21.06.2013