74-б, Флігель

Саксаганського вул. 74-б
Історична довідка:

Садиба 1897—98, в якій містилося правління Київського товариства фотографів-аматорів «Дагер», проживали відомі діячі науки і культури (архіт., іст.). Вул. Саксаганського, 74, 74-б. Історична забудова садиби складається з головного будинку на червоній лінії вулиці та флігеля у глибині ділянки, споруджених за проектом арх. А.-Ф. Краусса на замовлення домовласниці М. Лубковської (раніше у садибі розташовувались одноповерхові дерев'яні будівлі). Через похилий рельєф на терені садиби влаштовано дві тераси: нижня — з чоловим будинком, верхня — з флігелем (біля підніжжя верхньої тераси були цегляні служби, що не збереглися; пандусний прохід та проїзд до флігеля — вздовж західної межі ділянки).

 Флігель (№ 74-б). Двоповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з тильним ризалітом. Перекриття пласкі, дах вальмовий з асбо- фанерним покриттям.

Оздоблений у стилі історизм. Декор асиметричного фасаду узгоджений за стилем з чоловою спорудою. Перший поверх оброблено рустуванням, вікна другого поверху прикрашено прямими сандриками. Акцентом є вісь головного входу з невеликим ризалітом і трикутним фронтоном. Вхід фланковано тричвертєвими коринфськими колонами.

Будинок використовувався як житло - вий.

Садиба — характерний зразок житлової забудови міста кін. 19 ст.

Дата побудови
1897-98 рр.
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Головного управління охорони культурної спадщини від 25.09.2006 № 53 – архітектура, історія

Тип пам'ятки
Пам’ятка історії, Пам’ятка архітектури
Текстовий опис стану пам'ятки

Під номером 74б функціонує ще й додаткова будівля - приміщення Червоного Хреста.

Відповідальний волонтер
Олена Оксенич
Дата створення
05.08.2016