78-б, Флігель

Саксаганського вул. 78-б
Історична довідка:

 Садиба 1911—12, в якій проживав Бобрусов М. П. (архіт., іст.). Вул. Саксаганського, 78, 78-б. У ряді забудови вулиці. Складається з головного і флігельного будинків. За проектом цивільного інж. М. Шехоніна на замовлення домовласниці В. Банецької було споруджено два паралельні вулиці житлові корпуси, що утворили два об'єднані проїздами, прямокутні у плані подвір'я. На найвіддаленішому з них розташовувалася двоповерхова, у плані П-подібна господарська споруда (внаслідок реконструкції кін. 1990-х рр. знесена, тильне подвір'я ліквідоване). Перше подвір'я від суміжних садиб відокремлено цегляними мурами. На правому мурі (з боку будинку № 76) збереглися дві аркові ніші, у найближчій до флігеля було влаштовано фонтан (тепер не діє).

Флігель (№ 78-б). У глибині подвір'я, паралельно головному будинку. Чотириповерховий з цокольним поверхом, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття пласкі, дах двосхилий, з бляшаним покриттям. На лівому фланзі проїзд на тильне подвір'я (тепер зайнятий під гараж).

Оздоблений у стилі історизм у стриманих формах неоампіру. Композиція фасаду симетрична відносно осі головного входу. Фасад має площинний характер, з переважанням прямокутних прорізів (окрім аркового отвору входу і вікна на 4 поверсі).


.

Дата побудови
1911 - 12 рр.
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Головного управління охорони культурної спадщини від 25.09.2006 № 53- архітектура, історія

Тип пам'ятки
Пам’ятка історії, Пам’ятка архітектури
Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери
Текстовий опис стану пам'ятки

Житловий будинок, присутні наступніі порушення: кондиціонери, шкляні та пластикові балкони, кондиціонери.

Відповідальний волонтер
Олена Оксенич
Дата створення
05.08.2016