43, Будинок прибутковий; Садиба міська

Саксаганського, 43
Історична довідка:

Головний будинок, 1896 (№ 43).

Чотириповерховий з напівпідвалом, на високому цоколі, цегляний, пофарбо­ваний, у плані Т-подібний, односекційний. Перекриття пласкі, дах дво­схилий, з бляшаним покриттям. На кожному поверсі міститься по дві шестикімнатні квартири. На правому фланзі проїзд на подвір'я.

Оздоблений у стилі історизм з елемен­тами неоренесансу. Архітектура спо­руди вирізняється чіткою симетрією об'ємно-планувального та декоративно­го вирішення.

Головний вхід з парадни­ми сходами та блоком допоміжних приміщень розташовано на централь­ній осі будинку. Найпослідовніше си­метрію втілено в структурі головного фасаду, композиційну основу якого складають три розкріповки — цент­ральна, найвишуканіша за архітекту­рою, і дві бічні. Значення цих елемен­тів підкреслено влаштуванням здвоє­них вікон з колонками в імпостах, канелюрованих пілястрами, рустованим оздобленням наріжжів і пластичними завершеннями у вигляді складнопро-фільованих трикутних фронтонів з балюстрадою (втрачена).

Виразність головного фасаду посилюється за раху­нок умілого варіювання формою та розмірами віконних прорізів, у біль­шості прямокутних, на четвертому поверсі аркових з пишним ліпленим декором. Прямокутний проріз входу в центрі будинку фланковано колонами коринфського ордера. Споруда — яскравий зразок київського прибуткового будинку кін. 19 ст., оз­добленого із застосуванням елементів ордерної системи.

Дата побудови
1890-ті рр., 1898 р.
Охоронний номер
№ 412/1-кв
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Міністерства культури і туризму України від 07.09.2006 No 747/0/16-06

 

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери
Дошка "Пам'ятка ..."
1
Текстовий опис стану пам'ятки

Наявні 2 адресні таблички: Саксаганського, 43 (стара) та лайтбокс Саксаганського, 43-а (нова).

Відповідальний волонтер
Ірина Писанчин, Л. Щегельська
Дата створення
01.12.2015