Українська академія радянської торгівлі, 1935—38

Просп. Перемоги, 10
Історична довідка:

1958 споруду надбудовано та реконструйовано (арх. В. Фадеїчев). 1944—63 тут розміщувався Київський інженерно-будівельний інститут. Будинок триповерховий у центральній частині, двоповерховий — у бічних, на цоколькому поверсі, цегляний, тинькований, пофарбований, у плані складної конфігурації, з симетричними Г-подібними крилами з боку вулиці та двома прямокутними ризалітами з тилу. Перекриття пласкі залізобетонні. Дах вальмовий на дерев'яних кроквах, критий бляхою. Планування коридорне з однобічним розташуванням приміщень. На першому поверсі заплановано вестибюль з роздягальнями, адміністративні приміщення, кабінети й лабораторії, на другому — великі аудиторії, на третьому — залу на 320 місць, освітлену з двох боків. Поверхи сполучаються чотирма розміщеними у торцях коридорів двомаршовими сходовими клітками, що виступають на бічних фасадах.
Будинок має монументальний урочистий вигляд і репрезентує архітектуру доби «засвоєння класичної спадщини», зокрема, ззовні у яскравий жовтий колір пофарбовано стіни з білими архітектурними деталями. Центральний триповерховий об'єм разом з бічними двоповерховими крилами утворює перед будинком просторий курдонер, по осі якого біля головного входу вкомпоновано піднесений на висоту цоколю чотириколонний портик ко-ринфського ордера. Аналогічними портиками з парних колон оформлено флангові розкріповки на бічних крилах. Елементи ордера у вигляді між- віконних пілястр застосовано в курдонері і на окремих ділянках бічних фасадів. Колони і пілястри завершено класичним антаблементом, який влаштовано по периметру споруди на висоті підвіконня третього поверху. Карнизи над портиками прикрашено дентикулами. Додаткове горизонтальне членування фасадів утворює високий рустований цоколь. Прорізи вікон і дверей прямокутні, на першому поверсі — у рамковому обрамленні. Вікна зали на третьому поверсі аркові, оздоблено архівольтами із замковими каменями і простіночними пілястрами тос-канського ордера, що підтримують фризову смугу і простий карниз. Об'єм зали завершує глухий парапет і тридільний горизонтальний аттик, який підкреслює вісь головного входу. Двоповерхові крила увінчані парапетом у вигляді балюстради. Архітектура бічних і тильного фасадів з аналогічними горизонтальними членуваннями відзначається спрощеним вирішенням.
Оформлення інтер'єрів виконано у традиціях 1930—50-х рр. — із застосуванням у парадних приміщеннях елементів ордера (пілонів, пілястр), плафонного ліплення класичного зразка, балюстрадних огорож тощо.
Будинок — вдалий зразок характерних для радянської архітектури 1930-х рр. форм класичної спадщини. Тепер тут міститься Міністерство освіти і науки України. 

Дата побудови
1936-1937
Охоронний номер
118-кв
№ та дата рішення про взяття під охорону

Рішення виконавчого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 № 49 пам"ятка архітектури

Текстовий опис стану пам'ятки

Стан будівлі задовільний. Ліпнина фасаду після реконструкції. Однак деінде незначною мірою пошкоджена штукатурка. На будівлі встановлені кондиціонери.

Відповідальний волонтер
Тавлуй А., Долматова Н.
Дата створення
15.06.2013