Житловий будинок Управління капітального будівництва Київського міськвиконкому, 1954—55

Басейна 17
Історична довідка:

Семиповерховий, цегляний, фундаменти бутові та із залізобетонних блоків, перекриття залізобетонні. У плані прямокутний, двосекційний. Фасад симетричний, центральну вісь підкреслено великою в'їзною аркою з кесонованим склепінням та декоративним портиком на рівні третього—п'ятого поверхів з двох тричвертєвих корінфських колон та двох пілястрів. Ліпне обрамлення вікна над антаблементом портика нагадує аттики сусіднього будинку № 15. Фасад до другого поверху включно облицьований бетонними плитами з фактурою у вигляді руєтовки, основне поле фасаду — цегляна кладка під розшивку швів. Карниз виконано з архітектурно оброблених залізобетонних блоків. В оздобленні балконів та віконних прорізів застосовано декоративне ліплення. У вирішенні фасаду добре враховано як містобудівне розташування споруди, так і архітектурне середовище [189].

Дата побудови
1954 - 1955
Охоронний номер
№381
№ та дата рішення про взяття під охорону

Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 19.02.2002 №305 пам'ятка архітектури.

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Великі вивіски комерційних установ, Інше, різноманітні вікна, тарілки супутнікового ТБ
Текстовий опис стану пам'ятки

Частину фасаду першого поверху повністю закрито синим пластиком заходу громадского харчування. Величезні вивіски іншіх комерційних закладів з іншого боку від арки, та над аркою. Багато кондиціонерів та шкляних та пластикових балконів. Усі вікна мають різне поділення на секції, що порушує цілісність фасаду.

Зі сторони двора багато проводів, які не є сховані та псують вигляд тильної сторони будинку.

Загалом будинок виглядає таким, що є у нормальному стані, але на рівні другого поверху встановлені сітки, що дозволяє припустити, що штукатурка або лепніна на фасаді руйнуються.

Меморіальну табличку не знайдено.

Відповідальний волонтер
Юлія Габ
Дата створення
20.05.2013