Готель «Пале-Рояль» і прибутковий будинок, 1899—1900

Басейна 1/2
Історична довідка:

Первісне планування істотно змінено. Чотириповерховий, цегляний, тинькований, на підвалі. Згідно з проектом, крило будинку на Крутому узвозі мало Т-подібну житлову двоквартирну секцію, а витягнутий уздовж вул. Басейної об'єм з коридорним двобічним плануванням призначався для готельних номерів. Готельна частина мала П-подібний флігель з коридорним плануванням, який сполучався з чоловим будинком переходом по осі головного входу і утворював у садибі два замкнутих внутрішніх подвір'я.

Декор фасадів еклектичний, виконаний в рисах неоренесансу з елементами мавританського стилю. Наріжна частина оформлена напівциркульним у плані об'ємом, який мав невисоке купольне завершення (втрачено). Стіни будинку з рівномірним ритмом вікон розчленовані пілястрами: великими по осях симетрії (третій—четвертин) і малими у лиштвах вікон. Виразністю відзначаються лиштви четвертого поверху, обрамлені напівциркульною аркою з рельєфною орнаментикою. Пізніше готель мав назву «Великий слов'янський». На першому поверсі з боку вул. Басейної містився ресторан. В ансамблі Бессарабської пл. будинок є фоновим, зберігаючи масштабні й стилістичні особливості забудови. На поч. 20 ст. тут містилася Київська школа десятників з дорожньої і будівельної справи, почесним попечителем якої був арх. О. Кобелєв, членами попечительської ради — арх. В. Безсмертний, інж. А. Страус. У школі викладали архітектори й інженери В. Листовничий, В. Обремський.

У будинку розташовувалося  також Товариство десятників з дорожньої і будівельної справи.

У 1910-х рр. тут проживав і працював Бобрусов Михайло Павлович (1878—1955) — архітектор, інженер  Будівельного відділення Київської міської управи. У цей період керував спорудженням Бессарабського ринку.

З 1920-х рр.— житловий будинок [187].

Дата побудови
1899 - 1900
Охоронний номер
№119
№ та дата рішення про взяття під охорону

Рішення виконавчтого комітету Київської міськради народних депутатів від 21.01.1986 №49 пам'ятка архітектури

Є наступні зміни на фасаді
Кондиціонери, Прибудови, Великі вивіски комерційних установ, Інше, Частину фасаду, наближену до будинку 3 (праворуч від арки) частково зруйновано. Деякі вхідні групи на фасаді зроблені з порушенням загального вигляду пам'ятки (тоноване скло, прибудовані ганки).
Дошка "Пам'ятка ..."
1
Текстовий опис стану пам'ятки

Частина фасаду, що є наближеною до будинку 3 (праворуч від арки будинку 1\2) частково зруйнована, схована за великим рекламним банером, за яким можна бачити накладену стягуючу сітку на частину фасаду, що залишилась. Сітка закріплена недбало, на цементної суміші, вочевидь, щоб терміново запобігти подальшому руйнуванню.

В арці будинку 1/2 та на стінах будівлі зі двора - великі тріщини. Зі двора можна бачити залізні будивельні балки, або схожі конструкції, що торчать з першого поверху фасадної частини будівлі (той, що затягнута рекламним банером з фасаду по вул Басейна). У дворі є також тимчасова огорожа.

Жители сусідних будинків запевняють, що основні будівельні роботи проходять під землею (тобто, у підвальних примищеннях) та що будинок "пливе".  Перевірити без доступу не є можливим.  

На фасаді по вул Басейна та Крутий узвіз  - кондіціонери, велика кількість вивісок комерційних установ, деякі вхідні групи по вул Басейна зроблени з очевидним порушенням загального вигляду пам'ятки архітектури (скло, тоноване скло, прибудовані ганки тощо).

 

Відповідальний волонтер
Юлія Габ
Дата створення
20.05.2013