Герцена

Вулиця Герцена — вулиця в Шевченківському районі міста Києва, місцевості Лук'янівка, Реп'яхів яр, Загорівщина. Пролягає від вулиці Мельникова до кінця забудови (узвозу Герцена).

Вулиця виникла у 70­–90-ті роки XIX століття. Спершу це був безіменний проїзд, але, коли у 1890 році у сквері на розі з Великою Дорогожицькою вулицею (сучасна вулиця Мельникова) було споруджено каплицю св. Осія, проїзд стали називати Осіївським. У 1892 році його офіційно позначили на плані міста як Осіївську вулицю. Але новостворена вулиця була занадто короткою, а будинки по ній були пронумеровані так, начебто вони знаходилися по Великій Дорогожицькій вулиці. Продовженням Осіївської слугувала Малодорогожицька вулиця (назва — з 1869 року), яка мала власну нумерацію, що створювало безлад та непорозуміння. Врешті-решт місцеві жителі звернулися у 1910 році до міської влади з проханням вирішити це питання, і у 1912 році обидві вулиці були об'єднані під назвою Осіївська вулиця та перенумеровані заново, від розгалуження з Великою Дорогожицькою.

Сучасну назву на честь російського письменника Олександра Герцена вулиця отримала у 1939 році. Заключний відрізок вулиці Герцена — незабудований узвіз до Реп'яхова яру — з 1957 року носить назву узвіз Герцена.

Наприкінці XIX — на початку XX століття вулиця мала рядову двоповерхову забудову, частина якої збереглася до другої половини XX століття.

Особняк О.Д.Більського (праворуч від лінії забудови)

Герцена вул., 14