Житловий будинок, 1913—14

вулиця Вільгельма Котарбінського, 21
Історична довідка:

Шестиповерховий, цегляний, у плані Т-подібний. На правому фланзі першого поверху спочатку був невеликий магазин та проїзд (тепер отвори закладено). На кожному поверсі по дві квартири. 
Композиція головного фасаду симетрична. Центральну вісь складає ризаліт, підкреслений потрійними стрілчастими видовженими вікнами та увінчаний наметовою вежкою. В основу вирішення фасаду покладено характерні для готики вертикальність архітектурних членувань та стилізовані деталі. Для оформлення площини стіни, використано візерунок цегляної кладки, а також типові для модерну вигнуті металеві ґрати балконів та парапету, декоративним поясок між другим і третім поверхами. Перед піднесеним над рівнем тротуару входом до будинку зберігся один з небагатьох вцілілих у Києві металевих піддашків на фігурних колонках. Інтер'єр будинку оформлено у стилі раціонального модерну. У парадному під'їзді вздовж сходових маршів у верхній частині стін — декоративний мотив із стилізованих соснових гілок, сходові майданчики викладено метлаською плиткою; поруччя сходів з кованого металу. 
Вхідні двері до квартир тристулкові, з фігурними фільонками. Плафони квартир прикрашено ліпленням з флоральними та геометричними мотивами. Типовим є плафон, в якому розетка утворена колом з троянд, що перетинається композицією з паралельних ліній. В кутках плафона декор ідентичний. По периметру кімнати проходить фриз з рослинними мотивами. В іншій кімнаті центральну частину плафона прикрашено композицією з польових квітів на довгих стеблинах, рельєфними колами та п'ятьма паралельними лініями; в кутках плафона — декор з трьох переплетених між собою кіл, поєднаних з бордюрами у вигляді довгих стеблин з листям на кінцях. Зображення рослинних елементів у наведених прикладах натуралістичне. Для іншої групи плафонів характерний декор з геометризованими флоральними мотивами у поєднанні з геометричними формами: колами, прямокутниками, паралельними лініями. Третю групу складають плафони з льованим карнизом. Розетки прикрашено листям аканта, 5-подібними завитками, трельяжами. Подібні розетки і карнизи не вписуються у загальний ряд декору і несуть в собі елементи еклектизму.
Планування і декор квартир на всіх поверхах аналогічні. Збереглося декілька груб з білими гладенькими кахлями і з фігурними завершеннями, виконаними в стилі модерн, та груба, облицьована фігурними кахлями. Кахлі прикрашено пластичним рослинним орнаментом. Збереглося первинне тонування мастичними фарбами оливкового кольору. Грубні дверцята відлито з чавуну, орнаментовано. Частково збереглася щитова паркетна підлога, пристрої відчинення вікон та дверей, вентиляційні ґрати в квартирах. Оригінальне оформлення інтер'єра, виконане за авторським проектом, має значну мистецьку цінність.
Своєрідний силует та оригінальна архітектура споруди вирізняють її у київському домобудуванні поч. 20 ст. [477). 

Дата побудови
1913-14 рр
Охоронний номер
б/н
№ та дата рішення про взяття під охорону

Наказ Головного управління охорони культурної спадщини від 25.06.2011
№ 10/38-11 архітектура та містобудування

Є наступні зміни на фасаді
Шкляні або пластикові балкони, Кондиціонери, Прибудови, Великі вивіски комерційних установ, Інше, супутникові тарілки
Текстовий опис стану пам'ятки
  • фасад будинку:

-         3 з 6 балконів засклені

-         1 прибудований балкон, де його не було (верхній лівий)

-         1 кондиціонер

-         1 прибудований ґанок для окремого входу в цокольне приміщення (офіс)

-         частина горища перероблена на житлове приміщення

-         арка перебудована на гараж (?)

-         велика вивіска комерційної організації

 

  • права сторона будинку:

-         1 прорублене в стіні вікно

-         1 кондиціонер

 

  • ліва сторона будинку:

-         9 кондиціонерів

 

  • тильна сторона будинку:

-         8 кондиціонерів

-         7 з 10 балконів засклені

-         2 з 7 засклених балконів розширені

-         1 супутникова тарілка

Відповідальний волонтер
Нікотін Віктор
Дата створення
04.06.2013